Blogi ja uutiset
Rekrytoinnin asiantuntijablogit
”Kiitos, mutta olemme tehneet päätöksen. Haluamme, että rekrytointiamme hoitaa se toinen rekrytointikonsulttifirma. Heillä on mittava kokemus juuri meidän tarpeita vastaavista ICT-ravintola-laboratorio-sirkus-logistiikka-alan yritysten esimiesten rekrytoinneista.”
Rekrytoiva yritys voi rekrytoinneissa ottaa avukseen rekrytointikonsultin. Silloinkin rekrytointi on monitahoinen päätöksentekoprosessi, jossa rekrytoiva yritys joutuu jälleen kerran päämies-agentti-ongelman eteen, nyt jo siinä vaiheessa, kun valitaan sopivinta rekrytointikonsulttia. Kirjoitin aiemmin (mm. Kuinka estää moraalikato? ja Optiot – uhka vai mahdollisuus?) päämies-agentti-ongelmasta. Tässä kirjoituksessa käydään läpi sitä, kuinka nimenomaan rekrytointialalla päämies-agentti-ongelma syntyy, kuinka rekrytointikonsulttiyritykset voivat lieventää tätä ongelmaa, sekä lisäksi tutkitaan tarkemmin markkinadynamiikkaa, ns. haitallisen valikoitumisen (adverse selection) kautta.
Klassinen esimerkki haitallisesta valikoitumisesta on George Akerlofin ”Market for Lemons”, jonka tökerösti suomennan happamien autojen markkinoiksi. Akerlof sai taloustieteen Nobelin palkinnon 2001 yhdessä Joseph E. Stiglitzin ja Michael Spencen kanssa työstään epäsymmetristen markkinoiden analyysin kanssa.
Seuraavalla videolla (2min 40s) happamien autojen markkina esitetty oikein hienosti: https://www.youtube.com/watch?v=sXPXpJ5vMnU
Videon viesti laitettuna suomeksi:
Happamien rekrytointikonsulttien markkinat
Käännän vähän em. asetelmaa, kun puhutaan rekrytointialasta.
Ajatellaan, että on yritys, joka haluaa rekrytointikonsulttiyrityksen hoitavan heidän seuraavan rekrytointinsa. Yleinen markkinahinta on hyvin ostajan tiedossa, aivan kuin yllä olevassa esimerkissäkin.
Rekrytointikonsultin tulopuolella on markkinahintainen palkkio, kustannuksena on käytetty aika.
On kahdenlaisia rekrytointiyrityksiä: niitä, jotka optimoivat lyhyen (L) tähtäimen toimintaansa yksittäisen rekrytointiprojektin suhteen (tavoitteena palkkion saaminen pienimmällä mahdollisella kustannuksella eli ajankäytöllä) ja niitä, jotka optimoivat pitkällä (P) tähtäimellä (tavoitteena rekrytointiprojektin onnistuminen: maine). Yksittäisessä rekrytointiprojektissa siten (L) hyötyy enemmän kuin (P), koska (L) käyttävät vähemmän aikaa.
Ostaja järjestää tarjouskaupan, johon molemmat tarjoajat vastaavat markkinahintaisen tarjouksen.
(P):llä ei ole kannustinta antaa harhaanjohtavaa kuvaa puhua työmäärästään.
Koska (L):llä on kannustin puhua liioitellen työmäärästään, niin näin he tekevät. Tätä kutsutaan peliteoriassa(kin) nimikkeellä cheap talk, halpa puhe.
Koska ostaja ei näe tällä hetkellä hinnassa eikä myyntipuheissa mitään eroa, hän tekee valintansa kolikolla. Jos sattumalta valikoituu (P), niin ostajan odotukset ovat linjassa toteutuksen suhteen. Jos taasen (L) valikoituu, niin silloin käytetty työmäärä on vähäisempi kuin ostaja odotti. (L):n valikoituessa ostaja ei missään vaiheessa saanut havaita toisen tarjoajan (P) todellista toimintaa, joten tämän rekrytointiprojektin jälkeen ostaja tekee uudelleenarvioinnin koko rekrytointialasta ja saattaa vaikkapa tehdä tästä lähtien rekrytoinnit ihan omatoimisesti. Market for Lemons, markkinat kutistuvat.
Turhauttava tilanne kaikille osapuolille.
Miten sitten kannattaisi (P)-strategian valinneet rekrytointikonsultit voisivat reagoida, jos hinnoissa tai myyntipuheissa ei ole eroa? Palaan aiemmin läpikäytyyn signalointiin (https://www.rekrytointitalli.fi/huomaa-minut). Signaalihan on jotain, joka a) maksaa signaalin lähettäjälle (toisin kuin cheap talk) ja b) sillä pyritään näyttämään, mikä on signaalin lähettäjän todellinen tyyppi. Takuu voisi olla erinomainen esimerkki tällaisesta signaalista. Esim. laadukkaiden autojen valmistajat antavat herkästi jopa kolmen vuoden takuun uusille autoille. Sama rekrytointialalla. Koska en rohkene muista yrityksistä kertoa, niin kerron yrityksestämme Rekrytointitallista.
Annamme useimmissa rekrytoinneissa 12 kuukauden takuun, joka tarkoittaa sitä, että jos työntekijän ja työnantajan suhde menee syystä tai toisesta poikki ensimmäisen 12 kuukauden aikana, haemme yritykselle uuden tekijän ilmaiseksi. Se on selkeä signaali yritysasiakkaillemme toimintatavastamme. Referenssit ovat hyvinkin usein käytettyjä, mutta toisin kuin voisi luulla, referenssit eivät täytä peliteoreettisen signaalin määritelmää, koska ne sijoittuvat menneeseen ja ovat kustannuksettomia. Hyviä ne toki silti ovat todellisen tyypin tunnistamisessa.
Rekrytointiprojektit ovat monipolvisia kanssakäyntejä, joissa on useita peliteorian elementtejä aina mahdollisesta rekrytointikonsultin palkkaamisesta sopivien kandidaattien löytämiseen ja palkkausmalleihin. Siitä on iso hyöty, jos tätä peliä osaa lukea.
Seuraavassa kirjoituksessani jatketaan aloihin tutustumisella ja mennään huimaan IT-maailmaan, jossa vauhti rekrytointiprojekteissa on monille noussut tärkeäksi elementiksi. Kenties jopa liian tärkeäksi.
Lähteitä: George A. Akerlof, Mani Maun (1970): "The Market for 'Lemons': Quality Uncertainty and the Market Mechanism" Quarterly Journal of Economics 84 (3): 488–500
Julkaistu 01.09.2020
Rekrytointitallin uutiskirjeessä: ELY-yhteistyöllä rekrytointistrategia kuntoon, yhteistyön aloitus KäPan kanssa, taloushallinnon ala, markkinakatsaus sekä uudet nettisivut.
Rekrytointitallin markkinakatsauksessa käsittelyssä jälleen työmarkkinat Suomessa, taloushallintoala erikoisnostona.
Rekrytointitalli jatkaa ennakkoluulotonta linjaansa. Niin jalkapallojoukkueissa kuin yritysten tiimeissä toimii samat lainalaisuudet. Ja loppujen lopuksi keskiössä on aina yksilö osana isompaa kokonaisuutta.
Kokeile maailman ensimmäistä yrityskulttuurimatchausbottia! ’Yrityskulttuuri’ on sana, jota viljellään jatkuvasti enemmän. Ihanan abstrakti käsite, josta on vaikea saada kiinni. Silti me kaikki tiedämme, että yrityskulttuurilla on merkitystä siinä, kun yritys pyrkii tavoitteisiinsa.
Rekrytointitallissa on firman perustamisesta asti ollut toimintatapana ajatella edistyksellisesti ja ennakkoluulottomasti.
Rekrytointitallissa on firman perustamisesta asti ollut toimintatapana ajatella edistyksellisesti ja ennakkoluulottomasti.