Blogi ja uutiset
Rekrytoinnin asiantuntijablogit
Periaatteellinen ero näissä kahdessa on se, että ilmoitushaussa ihmisiä kutsutaan myymään omaa osaamistaan. Headhuntissa taasen kerrotaan ensitöikseen osaajalle, että ollaan halukkaita ostamaan tämän osaamista. Joissain tapauksissa ero lopputuloksessa on hiuksenhieno, mutta joskus voi tarkoittaa kovinkin isoa eroa jo ihan palkkaneuvotteluista lähtien.
Miksi nyt kirjoitan tästä? Siksi, koska työmarkkinatilanne on kääntynyt. Avoimia työpaikkoja on merkittävästi vähemmän kuin vuosi sitten. Kokonaisuudessaan noin kolmannes vähemmän, mutta esim. asiantuntijatason töissä jopa 50% vähemmän. Tämä luo rekrytoiville yrityksille etua, sillä enää ei ole ”työnhakijan markkinat”.
Vaikka ’ilmoitushaku’ edellä ehkä kuulostaakin helpolta, niin sitä se ei aina oikeastaan ole. Turhan usein ilmoitushaun tehokkuutta mitataan sillä, kuinka monta hakemusta sataa laariin. Annan liiankin kärkevän esimerkin: Jos minä uutena supercelliläisenä HR-harjoittelijana olisin hakemassa ilmoitushaulla Supercellille uutta toimitusjohtajaa, ja onnistumiseni mittarina käytettäisiin sitä, kuinka monta hakemusta saan sisään, niin syleilisinkö kaikkien maailman ihmisten mahdollisuuksia päästä Supercellin toimitusjohtajaksi? No kyllä. Saisiko Supercell parhaan mahdollisen toimarin? Tuskin, koska kaikki varteenotettavat kandidaatit ymmärtävät, että tässä ei ole tiedossa kuin ajankulua ja pahaa mieltä.
Unohdetaan Supercell ja mietitään vähän tavallisempaa roolia.
Ilmoitushaussa onnistumisen mittareina voisi sen sijaan käyttää:
1) Kuinka osuvia hakemuksia (cv:itä) yritys saa kyseiseen tehtävään.
2) Kuinka sitoutuneen ja osaavan tekijän yritys saa rekrytoitua kohdan 1) henkilöistä.
3) Kuinka yritys saa perehdytettyä henkilön tuottavaksi ja pitkäaikaiseksi tekijäksi.
Kuinka sitten päästä edes näihin mittauksiin? Tässä stepit:
Kuulostaako monimutkaiselta ja työteliäältä? Silloin kannattaa harkita rekrytointikonsultin palkkaamista tekemään tämän työn. Rekrytointitallilla tämä maksaa 4.000+alv.
Mikäli taasen kuulosti helpolta ja eikä lainkaan ponnistuksia vaativalta, toivotamme teille siinä tapauksessa onnea rekrytointiin!
Tästä linkki yhteystietoihimme ja yhteydenottolomakkeeseen: Ota yhteyttä
Mikko Kaikkonen
Toimitusjohtaja, rekrytointikonsultti
Kauppatieteiden lisensiaatti
040 577 3768
mikko.kaikkonen@rekrytointitalli.fi
Rekrytointitalli Oy | Kyllikinportti 2, 00240 Helsinki | www.rekrytointitalli.fi
Julkaistu 07.09.2023
Matalasuhdanne antaa pitkäjänteisesti toimivalle yritykselle mahdollisuuksia.
Rekrytointitallin uutiskirjeessä: Markkinakatsaus, ilmoitushaun uusi tuleminen, ELY-yhteistyöllä rekrytointistrategia kuntoon, NBO - New Business Office
Markkinatilanteet vaihtelevat ja nyt työmarkkinoiden jäähtyessä ilmoitushaku nousee taas varteenotettavaksi kanavaksi
Ilmoitushaku alkaa saada jalansijaa headhunteilta
Anonyymistä rekrytoinnista on puhuttu aika lailla viime aikoina. Ainakin minun silmiini kantautunut keskustelu on keskittynyt itse rekrytointiprosessiin, mutta joissain tapauksissa myös hakijamääriin.
Rekrytointitallin markkinakatsauksessa käsittelyssä jälleen työmarkkinat Suomessa.