Blogi ja uutiset

Rekrytoinnin asian­tuntija­blogit

Hakemuksen lähettäminen: Huomaa minut! (signalointi-peli työnhakijan näkökulmasta)

Edellisessä kirjoituksessani annoin esimakua signaloinnista siinä vaiheessa, kun henkilö lähettää hakemuksen työpaikkaan. Käykäämme tarkemmin käsiksi signalointiin peliteorian ja rekrytoinnin valossa.

Etenkin uran alkuvaiheessa olevien henkilöiden rekrytoinneissa ollaan usein sellaisessa tilanteessa, että yksittäiseen paikkaan tulee paljon hakemuksia. Otetaan vaikka tilanne, jossa hieno kansainvälinen konsulttiyritys on palkkaamassa junior-tasoiseen tehtävään uuden henkilön. ”Haluamme Sinut näköalapaikalle kasvamaan suuriin saappaisiin!” Tulevaisuuden toivoja on kysymättäkin viljalti oven takana halukkaina saamaan juuri kyseisen paikan. Näillä nuorilla luonnollisestikaan ei ole työkokemusta kyseiseen tehtävään, joten heidän on järkevää osoittaa osaamistaan ja toimeliaisuuttaan vaikkapa koulutodistuksella. Siitä saattaa saada käsitystä kyvykkyydestä. Tästä esimerkkinä Michael Spencen artikkeli ”Job Market Signaling” (1973):

Peliteoriassa tapana on luoda alkuasetelma ja sitten toimintapa, kuinka "peli" etenee. Asetelma tässä menee seuraavasti.

  • Signaalin lähettäjä on työntekijä ja vastaanottaja työnantaja.
  • Työntekijöitä voi olla kahta eri tyyppiä: Korkean tuottavuuden (todennäköisyydellä p) ja Matalan tuottavuuden (todennäköisyydellä 1-p). Ennen työmarkkinoille menoa on mahdollista mennä kouluun. Kukin tyyppi voi valita oman koulutustasonsa, mutta sillä on hintansa, joka on Korkean tuottavuuden tekijälle pienempi kuin Matalan tuottavuuden työntekijälle.
  • Työnantaja päättää, kuinka paljon maksaa palkkaa, mutta Työnantaja ei tiedä, kenelle kannattaa maksaa ja mitä. Tavoitteena olisi, että palkkaa maksetaan tuottavuuden mukaisesti Korkean tuottavuuden tekijälle enemmän kuin Matalan tuottavuuden tekijälle. Työnantaja ei kuitenkaan tiedä näistä henkilöistä muuta kuin koulutustason.

Tässä siis koulutustaso toimii signaalina työntekijän tuottavuudesta. Johtopäätöksenä paperissa on se, että vain Korkean tuottavuuden tyypit valitsevat korkean koulutuksen, sillä heille on eri palkkatasojen tilanteessa (ja kasvaneiden todennäköisyyksien myötä) kannattavampaa hankkia koulutusta, koska heille se on myös edullisempaa.

Eli toisin sanoen, vaikka lähtökohtainen osaaminen ko. uuteen työhön sekä koulutuksen saaneella että vähemmän saaneella ovat täsmälleen samat, niin tämän pelin perusteella on järkevää maksaa korkeammin koulutetulle korkeampaa palkkaa!

Edellisessä blogissani käsittelin nopeasti tilannetta, jossa kokematon työntekijä esittää tolkuttoman kovan palkkapyynnön suhteessa kokeneeseen työntekijään. Siinä missä kokeneen työntekijän palkkapyyntö on todennäköisesti linjassa hänen tuottavuutensa kanssa (ja sitä kautta työnantajan saaman hyödyn kanssa), kokematon pelaakin signalointipeliä, jonka perimmäinen tarkoitus ei olekaan saada korkeaa palkkaa vaan kertoa työnantajalle, minkälainen tyyppi on kyseessä.

Älkää siis hyvät työnantajat seuraavalla kerralla hermostuko kovia pyytävälle työnhakijalle, sillä hänen motiivinsa voivat olla hyvinkin vilpittömät!

Spence, A. M. (1973). "Job Market Signaling". Quarterly Journal of Economics. 87 (3): 355–374. doi:10.2307/1882010. JSTOR 1882010.

+ Viimeisimmät postaukset

Rekrytointi ja peliteoria Uutiset

Rekrytointitallin uutiskirje 3/2023

Rekrytointitallin uutiskirjeessä: ELY-yhteistyöllä rekrytointistrategia kuntoon, yhteistyön aloitus KäPan kanssa, taloushallinnon ala, markkinakatsaus sekä uudet nettisivut.

Rekrytointi ja peliteoria Uutiset

Rekrytointitallin markkinakatsaus, toukokuu 2023

Rekrytointitallin markkinakatsauksessa käsittelyssä jälleen työmarkkinat Suomessa, taloushallintoala erikoisnostona.

Rekrytointi ja peliteoria

Yhteistyö jalkapalloseura KäPan kanssa

Rekrytointitalli jatkaa ennakkoluulotonta linjaansa. Niin jalkapallojoukkueissa kuin yritysten tiimeissä toimii samat lainalaisuudet. Ja loppujen lopuksi keskiössä on aina yksilö osana isompaa kokonaisuutta.

Rekrytointi ja peliteoria

Rekrytointitalli esittää: Maailman ensimmäinen yrityskulttuuri­matchausbotti

Kokeile maailman ensimmäistä yrityskulttuuri­matchausbottia! ​ ’Yrityskulttuuri’ on sana, jota viljellään jatkuvasti enemmän. Ihanan abstrakti käsite, josta on vaikea saada kiinni. Silti me kaikki tiedämme, että yrityskulttuurilla on merkitystä siinä, kun yritys pyrkii tavoitteisiinsa.

Rekrytointi ja peliteoria

Rekrytointitallin nelipäiväisen työviikon kokeilun ensitulokset

Rekrytointitallissa on firman perustamisesta asti ollut toimintatapana ajatella edistyksellisesti ja ennakkoluulottomasti.

Rekrytointi ja peliteoria

Rekrytointitalli aloittaa ennakkoluulottoman yhteistyön jalkapalloseura Kiffenin kanssa

Rekrytointitallissa on firman perustamisesta asti ollut toimintatapana ajatella edistyksellisesti ja ennakkoluulottomasti.

Tilaa Rekrytointitallin uutiskirje

Soita