Blogi ja uutiset

Rekrytointi ja peliteoria

Vastasyklinen rekrytointi

Vastasyklisyydellä usein viitataan talouspolitiikan suhdannevaihteluiden tasapainotukseen. Vaan ei sen tarvitse jäädä pelkästään valtioiden ja hallitusten iloksi. Myös yritykset voivat investoida vastasyklisesti! Matalasuhdanne nimittäin antaa pitkäjänteisesti toimivalle yritykselle mahdollisuuksia.

Vastasyklinen rekrytointi

Miksi?

  1. Koska nyt markkinoilla alkaa olla jälleen osaajia vapaana enemmän kuin vähään aikaan.
  2. Korkohuippu todennäköisesti saavutettu, ensi vuosi vielä nihkeää kasvua, mutta tämän jälkeen alkaa näkyä uuden noususuhdanteen virkenemistä.
  3. Koska rekrytointi ja perehdytys vievät aikaa, nousun lähtiessä tiimisi pitää olla valmis. Saat etulyöntiaseman kilpailijoihisi nähden.
  4. Profit!

 

Annan perusteet.

 

1. Markkinoilla kilpailu osaajista on vähentynyt ja vastaavasti työllisyyskehitys on alkanut heiketä.

Lainaus Suomen Pankin (15.9.2023) ennusteesta: ”Pitkään vahvistunut työllisyys notkahtaa taantumassa. 20–64-vuotiaiden työllisyysaste vajoaa 77,7 prosenttiin vuonna 2024. Vuonna 2025 talouskasvun voimistuessa työllisten määräkin kääntyy taas kasvuun ja työllisyysaste palautuu lähelle vuoden 2022 tasoa.

 

2. Inflaation pahin niska on taitettu

Suomessa inflaatio alkaa olla jo hyvinkin maltillinen, mutta euromaiden erilaisen inflaatio- ja kasvutason johdosta hyvinkin mahdollisesti EKP:n ohjauskorkotaso on hieman turhankin korkea Suomen olosuhteisiin ja näin hillitsee investointeja vielä 2024.

 

 

3. Rekrytoinnin ja perehdytyksen kesto.

Rekrytointien onnistumista voi pohtia useallakin tasolla. A) Kuinka sopiva henkilö saadaan rekrytoitua, B) rekrytoidun henkilön perehdytyksen onnistuminen, C) Rekrytoidun henkilön saaminen tuottavaksi ja pysyväksi työntekijäksi. Esim. asiantuntija- / esihenkilötason tehtävissä tähän kokonaisuuteen voi helposti laskea menevän aikaa 6-18 kuukautta. Jos yritys haluaa olla valmis seuraavaan nousukauteen, nyt alkaa monella olla käsillä optimaaliset hetket rekrytoida.

 

 

Jos haluat käydä rekrytointeja keskusteluja muutenkin kuin ad hoc -pohjalta, niin ota yhteyttä vaikka alkuun blogin kirjoittajaan, Rekrytointitallin Mikko Kaikkoseen. (Yhteystiedot alla) 

 

Lähteet:

-Suomen Pankin ennuste 15.9.2023: https://www.eurojatalous.fi/fi/2023/artikkelit/talouden-toipuminen-viivastyy/

-Työ- ja Elinkeinoministeriö: Työllisyyskatsaus heinäkuu 2023: https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/165092/TKAT_Hein%C3%A4_2023.pdf

 

Mikko Kaikkonen
Toimitusjohtaja, rekrytointikonsultti
Kauppatieteiden lisensiaatti
040 577 3768
mikko.kaikkonen@rekrytointitalli.fi
 
Rekrytointitalli Oy | Kyllikinportti 2, 00240 Helsinki | www.rekrytointitalli.fi

 

Tilaa Rekrytointitallin uutiskirje

Soita