Blogi ja uutiset

Rekrytointi ja peliteoria

Anonyymi rekrytointi voi hyödyttää myös työmarkkinoilla etuoikeutettuja!

Anonyymistä rekrytoinnista on puhuttu aika lailla viime aikoina. Ainakin minun silmiini kantautunut keskustelu on keskittynyt itse rekrytointiprosessiin ja siihen, kuinka anonymiteetti poistaa / vähentää joitain tietoisia tai tiedostamattomia syrjimistä edistäviä toimia. Esim. VATT:n tutkimuksessa on nostettu esille, että anonyymi rekrytointi on hyödyttänyt esim. yli 55-vuotiaita ja henkilöitä, joilla on vieraskielinen nimi. https://vatt.fi/-/tuore-tutkimus-paivittaa-kokonaiskuvaa-syrjinnasta-suomalaisessa-tyoelamassa

Hyvä niin!

Mutta haluan nostaa myös toisenlaisen kulman eli hakijamäärän kasvamisen. Eikä pelkästään yli 55-vuotiaiden ja vieraskielisten osalta vaan niiden osalta, joita moni voi pitää työmarkkinoilla etuoikeutetussa asemassa olevina.

Annan esimerkin.

Otetaan tarkasteluun pieni ala, jossa ”kaikki tuntevat toisensa”. Kyseessä ei tarvitse olla edes yritystoiminta vaan vaikkapa kolmannen sektorin toimija, jossa monesti koko hallitus on mukana rekrytoinnissa. Nyt jos alalla tunnettu henkilö lähtee mukaan rekrytointiprosessiin, mutta haittapuolena hän menee tarjoamaan tietoa omista aikomuksistaan henkilöille, joille ei ainakaan rekrytoinnin alkuvaiheessa halua tietoa jakaa. Tällaisissa tapauksissa anonyymi rekrytointi voi lisätä hakijamääriä ja laatua.

Eikö vakuuttanut? Annan vastaesimerkin.

Oletko sattunut näkemään, kun lehdissä repostellaan nimiä, jotka ovat hakeneet kuntien / valtion virkoihin? Hakisitko sinä tällaiseen paikkaan? En toki edusta kaikkia ihmisiä, mutta itse en kyllä hakisi.

No miten sitten tehdä rekrytoinnista anonyymiä? Jos rekrytointi on jatkuvaa ja rekrytoitavat määrät hyvinkin isoja, niin silloin kyllä kannattaa harkita softaprojektia. Mutta jos rekrytointeja on esim. 1-10 kappaletta per vuosi, niin yhtä hyvin voi ottaa luotettavan kolmannen osapuolen varmistamaan, että saadut tiedot rekrytoinnin kussakin vaiheessa ovat anonyymit ja MYÖS että kommunikointi hakijoihin päin onnistuu vaarantamatta anonymiteettiä palkkaavan yrityksen suuntaan.

Esimerkki tällaisesta kolmannesta osapuolesta on Rekrytointitalli.

 

Otathan yhteyttä, jos haluat keskustella tarkemmin, kuinka juuri sinun organisaatiollesi voidaan järjestää anonyymi rekrytointi.

 

Lisätiedot:

Mikko Kaikkonen, toimitusjohtaja

0405773768, mikko.kaikkonen@rekrytointitalli.fi

Kommentointi

Otsikko:
Kommentti:
Nimi:
 

Tilaa Rekrytointitallin uutiskirje

Soita